Satul izolat din România, pe cel mai frumos drum din țara noastră: Locul de pe Via Transilvanica, sub „muntele sfânt al dacilor”
În inima Munților Șureanu, un sat abandonat în anii 2000 renaște treptat datorită atracției crescânde a traseului de drumeție Via Transilvanica. Satul Măgureni, situat în apropiere de Vârful Godeanu – numit „muntele sfânt al dacilor”, adună turiști din întreaga lume, atrași de istoria și izolarea acestui loc deosebit. O mică mănăstire de maici și casele renovate pentru turiști mențin în viață farmecul tradițional al satului, într-o zonă considerată a fi una dintre cele mai sălbatice și frumoase ale României.
Măgureni, un sat cu o istorie aparte
Măgureni a fost fondat în secolul al XIX-lea de familii de ciobani și tăietori de lemne, care și-au găsit locul pe dealurile împădurite ale Munților Șureanu. Aflat la o altitudine de aproximativ 1.300 de metri, satul oferea locuitorilor săi o existență simplă, dar plină de provocări, mai ales în perioada iernilor aspre când accesul era aproape imposibil. Transportul se realiza cu ajutorul cailor și desagilor, iar pentru a ajunge la cel mai apropiat oraș, localnicii parcurgeau pe jos distanțe impresionante, traversând cărări de munte. Trunchiurile de copaci erau transportate pe apele repezi ale râurilor de munte până în vale, unde puteau fi utilizate pentru diverse construcții și activități comerciale.
Cu timpul, însă, începând cu anii ‘70, depopularea satului a devenit inevitabilă. Ultimii elevi ai școlii din Măgureni au terminat studiile la începutul acestei perioade, iar până la sfârșitul anilor ‘90, satul a rămas cu doar câțiva locuitori. În încercarea de a salva măcar o parte din moștenirea acestui loc, un schit de maici a fost întemeiat la sfârșitul anilor 2000, devenind centrul spiritual și social al cătunului. Odată cu acesta, o parte din vechile case au fost renovate și transformate în cabane destinate turiștilor care străbat Via Transilvanica.
Satul izolat, o atracție pe Via Transilvanica
Via Transilvanica, un traseu de 1.400 de kilometri ce leagă Putna de Drobeta-Turnu Severin, trece prin Munții Șureanu și oferă călătorilor ocazia de a descoperi frumusețea naturală și istorică a României. Trecând prin fostul sat Măgureni, drumeții pot simți atmosfera autentică a locului, înconjurat de păduri și vechi gospodării ce amintesc de viața dură dar pitorească a acestui ținut montan.
„Este probabil cel mai izolat loc în care am avut ocazia să dorm peste noapte”, mărturisește un turist străin care a rămas peste noapte la Măgureni, adăugând că speră ca Via Transilvanica să contribuie la renașterea acestui sat și a altor sate izolate de pe traseu, conform Adevarul.
Aurelian Țambă, unul dintre localnicii din Măgureni care își închiriază casa pentru turiști, povestește că în ultima perioadă a găzduit turiști din România, dar și din țări precum Australia, Germania și Argentina. „Cei mai mulți au venit până în luna septembrie și toți au fost extrem de încântați de frumusețea acestor locuri”, afirmă Aurelian, care speră la o revigorare a satului.
Drumul forestier ce leagă Sibișel de Măgureni, construit în anii ‘30, a facilitat accesul turiștilor și, de-a lungul anilor, a făcut ca satul să fie o destinație populară printre drumeți. Peisajele care înconjoară acest loc și proximitatea de cetățile dacice și de vârful Godeanu atrag vizitatori interesați atât de frumusețea naturii, cât și de legendele istorice ale dacilor.
Astăzi, Măgureni este o oază de liniște și autenticitate, unde tradiția se îmbină cu modernitatea prin eforturile Via Transilvanica. Pentru cei în căutare de aventură, cultură și istorie, acest sat este o destinație de neuitat, care continuă să aducă în actualitate frumusețea rustică și moștenirea dacică din Munții Șureanu.